- Om oss
- Om Psykiatri SLSO
- Vårt arbetssätt
- Utökad utredning
- Depression utökad utredning
- Befintlig sida: Mer om depression
Mer om depression
Att känna sig ledsen och nedstämd är en naturlig reaktion på svåra saker i livet. Att gå igenom en livskris behöver inte betyda att man har en depression. Om nedstämdheten håller i sig en längre tid kan den däremot bero på att du har en depression som behöver behandlas.
Vanliga tecken på depression
- att sova för lite eller för mycket
- att tappa matlusten eller äta mycket mer än vanligt
- att ha svårt att koncentrera sig och ta beslut
- att känna sig svag och ha brist på energi
- att känna sig värdelös
- att ha minskad livslust.
En depression brukar gå över på ungefär ett halvår. Det kan vara en jobbig period men de
flesta som får rätt behandling börjar må bättre redan efter några veckor.
Flera typer av depression
Den vanligaste typen av depression kallas egentlig depression. Den brukar delas upp i lätt, medelsvår och svår depression.
Ibland är depressioner återkommande. Om du är deprimerad en längre tid utan att få behandling ökar risken att få återkommande depressioner.
Ytterligare en typ av depression är dystymi, eller sjukligt svårmod. Dystymi påminner om en lätt depression förutom att den inte går över.
Det här kan du göra själv
För dig som är deprimerad är det extra viktigt att ta hand om din hälsa. Det kan göra att symtomen minskar och blir lättare att hantera.
- Regelbundna vanor hjälper. Att äta på samma tider samt att gå upp och gå och lägga sig ungefär samma tid varje dag är en bra grund.
- Att motionera hjälper mot depression. Du kan till exempel promenera eller cykla. När du rör på dig bildas ämnen i kroppen som ger lugn och välbefinnande. Det blir också lättare att koncentrera sig och vara uthållig.
- När du mår dåligt är det extra viktigt att du är försiktig eller helt slutar med alkohol och inte använder droger.
- Berätta gärna hur du mår och vilka svårigheter du har för vänner och familj. Då blir det lättare för dem att förstå vad du går igenom och att vara ett stöd för dig.
- Att prata om hur du mår med någon i din närhet kan hjälpa dig att hantera obehagliga känslor. Det kan också hjälpa att uttrycka dina tankar och känslor i ord och bild.
Boktips om depression
- ”Ut ur mörkret.” Av Miki Agerberg. Studentlitteratur (2011).
- ”Panikångest och depression: frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar”. Av Christian Dahlström. Natur & Kultur (2014).
- ”Besegra depressionen – innan den besegrar dig”. Av Robert L. Leahy. Natur & Kultur (2011).
- ”Att ta sig upp när man är nere – Självhjälp vid depressioner”. Av Susan Tanner & Jillian Bal. Natur & Kultur (2014).