- Vård hos oss
- För vårdgivare och samarbetspartner
- Befintlig sida: Vägledning för remiss
Vägledning för remiss
Vägledningsdokument för Mödrahälsovård, Barnhälsovård, Socialtjänst, BUP och Kvinnokliniken angående remiss till Jour, bedömnings- och konsultationsenheten Rosenlund (JBK) inom Psykiatri Södra Stockholm, gällande gravida kvinnor och nyblivna föräldrar med psykisk sjukdom.
Remissbedömning är en viktig del i att kunna säkerställa att de patienter som behöver insatser ifrån specialistpsykiatrin ska få det. För att kunna göra denna bedömning är det önskvärt att följande information finns i remissen:
- Information om berörda minderåriga barn – Beräknad partus (om gravid). Barnets/barnens ålder. Nätverk. Samspel mellan patient och barn.
- Kort beskrivning av aktuell psykiatrisk problematik - Aktuella symptom. Aktuell funktionsnedsättning till följd av symptomen. Diagnos? Aktuella läkemedel? Självskadebeteende? Suicidalitet?
- Kort beskrivning av psykiatrisk anamnes – Tidigare kontakt med Psykiatri eller Primärvård? När? Vilken behandling har patienten fått och hur har den fungerat? Tidigare självskadebeteende? Tidigare suicidförsök?
- Kort beskrivning av vad som föranlett att remissen skrivs och den bedömning som är gjord på er enhet – Beskriv gärna varför egen anmälan inte är aktuellt och vilken information patienten fått om remissen.
- Andra pågående kontakter - Mödrahälsovård, Barnhälsovård, Socialtjänst, BUP, Vårdcentral?
- Social situation – Civilstånd. Arbetssituation. Bostadssituation.
- Våld i nära relationer?
- Missbruk?
Psykisk sjukdom samvarierar ofta med andra faktorer som ökar familjens sårbarhet därför är det viktigt att följande också beaktas i bedömningen: Relationsproblem? Bristande socialt nätverk. Livsomständigheter utöver graviditeten och tidiga föräldraskapet som inverkar på problematiken.