Våra mottagningar
Klicka på respektive mottagning för information och kontaktuppgifter.
Vi tar emot patienter för psykiatrisk bedömning av affektiva sjukdomar, depression och bipolära syndrom. Vi utför utredning och behandling av depressionssjukdom och bipolära syndrom och erbjuder patient- och närståendeutbildning om bipolärt syndrom och depression.
Behandling hos oss
Vi utgår ifrån regionala vårdprogram och nationella riktlinjer och tilldelar dig en fast vårdkontakt under din tid här på mottagningen. Här kan du få hjälp genom exempelvis:
- Farmakologisk behandling med långtidsuppföljning
- Psykologisk behandling utifrån kognitiv beteendeterapi och psykodynamisk terapi
- Fysioterapeutisk behandling, enskilt eller i grupp
- Kuratorsinsatser samt kontakt med rehab-koordinator
- Psykopedagogiska insatser såsom Patient- och närståendeutbildning.
Vi som arbetar här
På vår mottagning hittar du specialistläkare, psykoterapeuter, psykologer, sjuksköterskor, fysioterapeut, mentalskötare, medicinska sekreterare och receptionister. Hos oss finns också medarbetare under utbildning såsom ST- och AT-läkare, PTP-psykologer och psykologkandidater samt sjuksköterske- och fysioterapeutpraktikanter. Tillsammans jobbar vi alla för att ge dig den bästa möjliga vård.
Telefon:
08-123 416 50
Adress:
Tideliusgatan 26, 2 tr
118 69 Stockholm
Vi tar emot patienter för psykiatrisk bedömning av affektiva sjukdomar, depression och bipolära syndrom. Vi utför utredning och behandling av depressionssjukdom och bipolära syndrom och erbjuder patient- och närståendeutbildning om bipolärt syndrom och depression.
Recepttelefonen
Telefon: 08-123 411 77
Telefontider: Vardagar, utom onsdag, klockan 10-11
Kontakta oss minst tre dagar innan dina läkemedel tar slut.
1177:s e-tjänster för receptförnyelse
Du kan även använda 1177:s e-tjänster för receptförnyelse. Du behöver ha ett mobilt BankID. Du kan inte använda e-tjänsten om det rör recept på benzodiazepiner eller centralstimulantia.
Telefon:
08-123 411 00
Adress:
Arenavägen 33
121 77 Johanneshov
Vårt uppdrag
Vi tar emot patienter för psykiatrisk bedömning av Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS).
Vi utgår ifrån regionala vårdprogram och nationella riktlinjer.
Vi erbjuder fördjupad utredning samt behandlingsinsatser enligt vårdprocessen EIPS.
Behandling hos oss
Våra behandlingar är tidsbegränsade vilket innebär att man följer en vårdplan som upprättas tillsammans med patienten i starten av behandlingen. Vi har både kortare och längre behandlingar.
Utifrån nationella riktlinjer och regionala vårdprogram erbjuder vi:
- Patient- och närståendeutbildning.
- Psykoedukation i mentalisering.
- MBT; mentaliseringsbaserad terapi.
- DBT; dialektisk beteendeterapi.
- GPM; Good Psychiatric Management
- ERGT; Emotion Regulation Group Therapy
- PDT samt TFT; psykodynamisk terapi
Övriga insatser
- SI; Självvald inläggning.
- Fysioterapeutisk behandling, enskilt eller i grupp
- Internetbaserad patient och närstående utbildning via 1177.
- Internetbaserad behandling via 1177.
- Samverkan med externa aktörer, såsom socialtjänst eller Försäkringskassan.
- Kuratorsinsatser samt kontakt med rehab-koordinator.
- Hälsosamtal hos sjuksköterska. Boka tid direkt via 1177.
Läkemedel
För receptförnyelse via 1177 för patienter med pågående kontakt, klicka här för att komma vidare.
Tidsbokning via 1177 för telefonrådgivning hos sjuksköterska vid frågor gällande dina mediciner och receptförnyelse eller uppföljning av medicinering med centralstimulantia. Klicka här för att komma till Boka tid direkt via 1177.
Vilka arbetar här?
På mottagningen arbetar specialistläkare i psykiatri, sjuksköterskor, fysioterapeut, kurator, psykologer, psykoterapeuter, socionomer, Case manager, vårdsamordnare samt medicinska sekreterare. Ledningen på mottagningen består av medicinskt ansvarig läkare, enhetschef samt biträdande enhetschef.
Söka hit
Du söker till oss via din husläkare som kan remittera dig via remissportalen för Psykiatri Södra Stockholm; Psykiatrisk utredningsmottagning (PUM). Du kan även göra egenanmälan via Psykiatrisk jourmottagning Rosenlund (PJM).
Det görs alltid en psykiatrisk bedömning om dina aktuella vårdbehov samt vilken öppenvårdsmottagning inom Psykiatri Södra Stockholm som erbjuder insatser motsvarande dina behov. Klicka för mer information.
Telefon
08-123 414 00
Adress
Gamla Dalarövägen 48
122 31 Enskede
Välkommen till mottagningen för unga vuxna i Globen. Mottagning för unga vuxna tar emot patienter som ännu inte fyllt 23 år för psykiatrisk bedömning, utredning och behandling av olika psykiatriska tillstånd.
Kontakt och rådgivning
För att få besökstid till mottagningen för unga vuxna ska du kontakta Psykiatrisk jourmottagning Rosenlund på telefonnummer 08-123 415 80 för att göra en egenanmälan.
Läs mer om Psykiatrisk jourmottagning Rosenlund
Recepttelefonen
Receptelefonen för Mottagning unga vuxna Globen, 08 123 411 77, är öppen måndag, tisdag, torsdag och fredag 10.00 - 11.00. Ring i god tid innan dina läkemedel tar slut, det vill säga minst tre dagar innan. För receptförnyelse kan även tjänsten Mina vårdkontakter 1177 användas om man har mobilt bank-ID och det inte rör recept på benzodiazepiner eller centralstimulantia.
Telefon:
08-123 411 00
Adress:
Arenavägen 33 7 tr
121 77 Johanneshov
Välkommen till Neuropsykiatrisk mottagningen Hagsätra. Vi är en specialistpsykiatrisk enhet som tar emot patienter från 18 år. Här behandlas patienter med adhd och/eller autism samt samsjuklighet. Vi erbjuder bland annat psykoedukation, gruppbehandling och läkemedelsbehandling mot adhd.
Vårt uppdrag
Vi erbjuder specialistpsykiatrisk behandling till patienter med diagnosen ADHD och/eller autism och samsjuklighet.
Behandling
Utifrån nationella riktlinjer och regionala vårdprogram erbjuder vi:
- Psykoedukation - patient- och närståendeutbildningar för ADHD i tre olika upplägg (i grupp fysiskt på plats eller digitalt- livesessioner med psykolog eller eget arbete i egen takt hemifrån)
- Patient- och närståendeutbildningen PRISMA för autism
- Läkemedelsbehandling mot adhd med uppföljning av sjuksköterska eller läkare.
- Psykologisk behandling för ADHD i grupp
- Insatser hos arbetsterapeut eller kurator
- Stabiliserande samtal med case manager
Vilka arbetar här?
Vi som arbetar här är läkare, sjuksköterskor, psykologer, arbetsterapeuter, case managers, kuratorer och medicinska sekreterare. Vi tar löpande emot studenter från olika yrkesprofessioner från olika högskolor och universitet och har därför ibland medarbetare under utbildning (t ex psykolog, sjuksköterska eller läkare) med oss i verksamheten.
Söka hit
För att bli patient på mottagningen kan du be din vårdcentral eller annan vårdgivare att skicka remiss till oss. Du kan även göra en egen anmälan via Psykiatrisk Jourmottagning Rosenlund på 08-123 415 80. Remiss eller egenanmälan bedöms sedan av Psykiatrisk utredningsmottagning Rosenlund som är Psykiatri Södra Stockholms remissportal.
Telefon:
08-123 412 00
Adress:
Hagsätra Torg 7B
124 73 Bandhagen
Information om ADHD
Mer information om diagnoserna hittar du på följande hemsidor:
- 1177.se/Stockholm/adhd
- attention.se Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
Vårt uppdrag
Att bistå allmänheten och patienter med rådgivning, akuta- och subakuta bedömningar. Telefonjour året om kl 8-22. Bokade besök dag- och kvällstid.
Mottagningen ansvarar för psykiatrisk konsultation för stora delar av Södersjukhusets somatiska verksamhet.
Behandling
Akuta psykiatriska bedömningar av jourläkare, på enheten eller via hembesök eller besök på annan plats.
Vilka arbetar här?
MAL, enhetschef, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, skötare, medicinska sekreterare.
Telefon:
08-123 415 80
Adress:
Tideliusgatan 22 A, 118 69 Stockholm
118 69 Stockholm
På mottagningen görs basutredning hos psykolog och läkare för att bestämma om du som patient är i behov av insatser via specialpsykiatrin eller om du ska få din vård någon annanstans.
När vi gör bedömningen att dina problem ska behandlas inom specialpsykiatrin skickas en remiss till rätt mottagning. Om det behöver göras en neuropsykiatrisk utredning, gör vi den hos oss.
Vårt uppdrag
- Psykiatrisk läkarbedömnigar
- Psykiatrisk basutredning
- Neuropsykiatriska utredningar
Basutredningar görs av läkare och psykolog. Syftet är att kartlägga hur dina svårigheter och behov ser ut samt att bedöma var du bäst får din vård någonstans.
Om vi gör bedömningen att dina problem bör behandlas inom specialistpsykiatrin skickas en remiss till rätt mottagning. Om det behöver göras en neuropsykiatrisk utredning, gör vi den hos oss.
Behandling
Vi erbjuder inga behandlande insatser utan gör endast bedömning och utredning.
Det händer att vi förnyar, förlänger och i undantagsfall sätter in läkemedel vid depression/ångestsyndrom.
Vilka är det som arbetar här?
Hos oss arbetar det specialistläkare, psykologer, vårdsamordnare, medicinska sekreterare och administratör. Vi tar också emot studenter som arbetar hos oss under en del av sin utbildning, dessa har handledning av mer erfarna kollegor för att kunna garantera att du får den bästa möjliga vården.
Remiss
För att komma till oss behöver du ha remiss, exempelvis från husläkare eller vårdcentral. Du kan också komma till oss efter internremiss från en mottagning inom Psykiatri Södra Stockholm om du ska genomgå en neuropsykiatrisk utredning.
För om och avbokning av tider
För om- och avbokning av tider till basutredning eller om du är försenad till ditt besök (reception), telefon: 08 - 123 412 90
För kontakt gällande neuropsykiatriska utredningar (vårdsamordnare), telefon:
08 - 123 412 70
Telefon:
08-123 412 90 (reception)
Adress:
Tideliusgatan 22
118 69 Stockholm
Vårt uppdrag
Psykosmottagningen Gubbängen tar emot patienter på remiss, främst boende i stadsdelarna Farsta, Skarpnäck och Vantör.
Patienter som remitteras till mottagningen har någon form av psykossjukdom eller psykosproblematik. Det kan röra sig om bland annat schizofreni, vanföreställningssyndrom, kortvarig psykos och schizoaffektivt syndrom.
På mottagningen tilldelas patienter en fast vårdkontakt bestående av en case manager och en läkare, de ansvarar för att patienten får de insatser som han eller hon behöver. Behandlingen utgår från en individuell vårdplan som görs efter patientens behov och önskemål. Med utgångspunkt från patientens individuella behov är mottagningens målsättning att genom ett nära samarbete med patientens nätverk stödja patienten i det dagliga livet. Vårdplanering sker i samråd med kommunens socialtjänst, patientens anhöriga och vid behov Försäkringskassan och arbetsgivare. Vid behov av slutenvård erbjuds patienter heldygnsvård inom Psykiatri Södra.
Behandling
Utifrån nationella riktlinjer och regionala vårdprogram erbjuder vi:
- Psykiatrisk/medicinsk behandling som innefattar behandling med läkemedel och kontakt med case manager.
- Individuell vårdplan och krisplan.
- Psykiatrisk utredning utifrån behov.
- Psykosociala insatser, kontakt med kurator.
- Kontakt med arbetsterapeut.
- Kontakt med sjukgymnast.
- Psykologisk behandling.
- Anhörigstöd.
- Patient- och Närståendeutbildning.
- Psykopedagogiska insatser för ökad kunskap om psykosbesvär.
- Medicinmottagning för hjälp och stöd vad gäller läkemedel.
- Kontakt med arbetscoach för hjälp och stöd ut i arbetslivet.
- Hälsobefrämjande arbete.
- Hembesök och medicindelning av mobila teamet.
Vilka jobbar här?
På mottagningen arbetar överläkare, ST-läkare, psykolog, case managers, arbetsterapeut, sjuksköterskor, skötare, sjukgymnast, kurator samt sekreterare.
Söka hit
Till oss kommer du på remiss, antingen via vårdcentral eller Jourmottagning Rosenlund. För remittenter och andra vårdgivare gäller utredningsenheten Rosenlund.
Telefon:
08-123 413 00
Adress:
Lingvägen 125
122 45 Stockholm
Psykosmottagning Södermalm tar emot patienter som är i behov av bedömning, utredning och behandling av psykossjukdomar.
Vad är en psykos?
Om du får en psykos får du förändrad verklighetsuppfattning och vanföreställningar, till exempel att du kan känna dig styrd eller övervakad utan att vara det. Det är också vanligt att du kan höra röster som inte finns. Att verkligheten känns förändrad kan göra att du får ångest, blir deprimerad eller får ett avvikande beteende.
En psykos kan komma plötsligt, men det vanligaste är att den utvecklas under en tid. Hur länge en psykos varar varierar också, en del får en psykos bara en gång, medan det hos andra är återkommande. Schizofreni är ofta en långvarig form av psykos.
Det som utlöser psykosen kan vara till exempel en chockartad upplevelse, drogpåverkan eller problem som har att göra med att bli vuxen.
Telefon:
08-123 415 50
Adress:
Tideliusgatan 30
118 69 Stockholm
Vårt uppdrag
Ångestmottagning Rosenlund har ansvar för tre vårdprocesser inom Psykiatri Södra Stockholm. Det är PTSD, OCD och ångestsjukdomar. Inom ramen för OCD ingår också Dysmorfofibi, Tics-Tourettes syndrom samt Trichotillomani och Dermatillomani. Inom ångestsjukdomar är det paniksyndrom, agorafobi, generaliserat ångestsyndrom, social fobi, hälsoångest samt specifika fobier.
Vårt uppdrag är att erbjuda specialistpsykiatrisk behandling, utredning och diagnostisering för ovanstående vårdprocesser. På mottagningen pågår även ett utvecklingsarbete och forskning för att förbättra den vård som erbjuds till våra patienter.
Behandling
Läkemedelsbehandling, psykologisk behandling samt fysioterapi är behandlingsinsatser som erbjuds på mottagningen. Kuratorer på mottagningen arbetar med bl.a rehabilitering för återgång i arbete eller studier samt med att hjälpa till med att etablera kontakt med andra samhällsinstanser för att få stöd och hjälp.
Psykologisk behandling erbjuds primärt som gruppbehandling. Vi behandlar bl.a PTSD, OCD, Socialfobi, sömnproblem i grupper.
Utifrån nationelle riktlinjer och regionala vårdprogram erbjuder vi:
- Medicinsk behandling och bedömning samt uppföljning av sjuksköterska och läkare.
- Patient och närståendeutbildning för PTSD, OCD och ångest.
- Psykologiskbehandling i grupp för PTSD med STAIR, EMDR och prolonged exposure
- Psykologiskbehandling i grupp för OCD med KBT.
- Psykologiskbehandling i grupp för socialfobi med KBT
- Psykologiskbehandling i grupp för sömnstörning.
- Individuell psykologisk behandling enligt vårdprocesskartor: KBT, PE, EMDR, NET, HRT, ERP.
- Fysioterapi: Hälsosamtal och fysisk aktivitet på recept (FaR) samt gruppbehandling bl.a Kroppskännedom: -att föra kroppen till ro.
- Psykosociala insatser hos kurator och rehabkoordinator.
- Blandad individuell KBT där man gör en viss del av behandlingen via internet och en viss del av behandlingen på mottagningen.
Vilka arbetar här på mottagningen?
På Ångestmottagning Rosenlund arbetar läkare, psykologer, sjuksköterskor, fysioterapeut, kurator, skötare och medicinska sekreterare.
Ångestmottagning Rosenlund samarbetar med Karolinska Institutet, Stockholms universitet och andra högskolor. Vi är en utbildningsplats för framtida medarbetare inom sjukvården. Detta gör att du ibland kan få träffa studenter under dina besök hos din ordinarie medarbetare. Vi ber om överseende med detta och påminner om vikten att vi även i framtiden ska ha välutbildade och erfarna studenter att rekrytera till sjukvården.
Telefon:
08-123 416 50
Adress:
Tideliusgatan 26, plan 2
118 69 Stockholm
Välkommen till Äldrepsykiatrisk mottagning Rosenlund. Vi är en specialistpsykiatrisk enhet som tar emot patienter från 65 år för psykiatrisk utredning och behandling.
Vårt uppdrag
Äldrepsykiatri omfattar alla sjukdomar och tillstånd med psykiska eller kognitiva symtom hos äldre oavsett orsak. Behovet av äldrepsykiatrisk kompetens finns när det biologiska åldrandet accelererar och psykisk sjukdom eller kognitiva svårigheter uppkommer på grund av det och dess konsekvenser. Även yngre till exempel som drabbas av kognitiva sjukdomar och multisjuklighet kan behöva den kompetensen.
Mottagningen tar emot patienter som oftast är nyinsjuknade för psykiatrisk utredning och behandling. Oftast inom ett år, remitteras man vidare till primärvården eller annan psykiatrisk mottagning.
Att man har passerat pensionsåldern innebär inte att man har behov av äldrepsykiatrisk kompetens i bedömningen och utredningen, specifikt om patienten redan har en etablerad kontakt med annan psykiatrisk mottagning.
Behandling
- Tidsbegränsad öppenvårdskontakt/uppföljning efter inneliggande vård på en psykiatrisk avdelning
- Psykiatrisk bedömning, utredning och behandling
- Icke-akuta konsultationer
- Närståendestöd och närståendeutbildningar
- Nätverksarbete
- Psykopedagogiska insatser grupper
- Utbildningar och handledning gentemot kommun och vårdgrannar
Vilka arbetar på mottagningen?
På vår mottagning jobbar det två sjuksköterskor samt en heltid psykiatriker fördelat på två personer.
Telefon:
08-123 417 40
Adress:
Tideliusgatan 26, plan 2
118 69 Stockholm